مطمئنا اگر مدتی است که در زمینه کاری طراحی سایت فعالیت می کنید، ممکن است که در این مسیر به سوال “سرور مجازی چیست؟” برخورد کرده باشید. اگر یک وب سایت یا کسب و کار آنلاین دارید و به دنبال راهکاری برای افزایش سرعت، امنیت و پایداری آن هستید، احتمالا با اصطلاح “سرور مجازی” یا همان VPS برخورد کردهاید.
در اینجا سوالات بیشتری پیش می آید که به اکثر آنها پاسخ داده ایم. سوالاتی همچون VDS یا VPS چیست؟ سرور مجازی چه تفاوتی با هاست اشتراکی یا سرور اختصاصی دارد و… در این صفحه از وبلاگ اترنوکلود، با زبانی ساده و به صورت کامل برایتان بررسی می کنیم که سرور مجازی چیست، چه مزایایی دارد، و چگونه میتوانید یک VPS مناسب برای وبسایت خودتان انتخاب کنید.
به دلیل فنی بودن برخی از صحبت های این پست، تصمیم گرفتیم که برای شا یک توضیح مختصر درباره برخی از واژه ها قرار دهیم. در لیست زیر می توانید این اصلاحات و واژه ها را به صورت مختصر مطالعه کنید:
- سرور مجازی: یک کامپیوتر مجازی در دل یک کامپیوتر فیزیکی می باشد. در این پست درباره این موضوع صحبت خواهد شد. هر جا واژه VPS را شنیدید منظور همان سرور مجازی است. همینطور در برخی از منابع از VDS برای همین عنوان استفاده می شود. ما در این صفحه از هر سه واژه به دفعات استفاده کرده ایم که هر سه به همین موضوع اشاره دارند.
- سرور اختصاصی: همان کامپیوتر فیزیکی است که همیشه به اینترنت متصل است و در دیتاسنتر ها نگهداری می شود و نباید خاموش شوند. هر جا واژه Dedicated Server را شنیدید منظور همان سرور اختصاصی است. سرور های اختصاصی به دلیل هزینه های بسیار بالایی که دارند، معمولا برای سایت ها مناسب نمی باشند.
- هاست اشتراکی: هاستینگ ها از هر VPS یا سرو های اختصاصی خود، می توانند منابع آن را به صورت اشتراکی به چند نفر اجاره دهند. معمولا اکثر طراحان وب سایت از این واژه اطلاع دارند. بیشتر اوقات در بین طراحان از کلمه ساده شده “هاست” به جای “هاست اشتراکی” استفاده می شود و منظور همان میزبان داده می باشد.
سرور مجازی چیست؟
سرور مجازی از سر واژه های کلمات انگلیسی Virtual Private Server گرفته شده است و یک تکنیک فوق العاده قوی برای داشتن یک میزبانی قدرتمند برای برنامه یا وب سایت ها اینترنتی می باشد. از نظر مقایسه ای، VPS یک محیط میزبانی است که در بین هاست اشتراکی و سرور اختصاصی قرار می گیرد.
در تکنیک استفاده از VPS ها، یک کامپیوتر یا سرور فیزیکی با استفاده از برنامه و تکنولوژی های مجازی سازی مختلف به چندین سرور مجازی خرد و تقسیم می شود که هر کدام از آنها منابع اختصاصی و سیستم عامل مستقل خود را می توانند داشته باشند.

برای درک بهتر این موضوع، یک مثال می زنیم: کامپیوتر شما حکم یک سرور اختصاصی را دارد که احتمالا روی آن یک سیستم عامل ویندوز نصب کرده اید. کامپیوتر شما می تواند دارای 8 گیگ رم و 4 هسته CPU و 1000 گیگ هارد باشد. شما می توانید یک برنامه مجازی ساز روی ویندوز نصب کنید. بعد از نصب این برنامه مجازی ساز، شما امکان این را دارید که یک سیستم کامپیوتری دیگر را درون کامپیوتر خود راه اندازی کنید. پس زمانی که کامپیوتر فیزیکی خود را روشن می کنید و بعد برنامه مجازی ساز را بالا می آورید به عبارتی دو کامپیوتر با دو سیستم عامل کنار یکدیگر دارید.
این سیستم مجازی داخا کامپیوتر شما حکم یک VPS را دارد. شما می توانید به این سیستم یا VPSی که ساخته اید 4 گیگ رم و 2 هسته CPU و 100 گیگ هارد اختصاص دهید. همچنین می توانید روی این سیستم مجازی یک سیستم عامل غیر ویندوزی مانند انواع لینوکس ها را هم نصب کنید. به این سیستمی که شما ساخته اید سرور مجازی یا ماشین مجازی نیز می گویند و تمام اطلاعات آن و حتی شبکه ای که استفاده می کند از سیستم اصلی شما جدا می باشد.
دقت کنید که برای تاکید بیشتر می گوییم که بعد از خرید VPS تمام داده های شما که درون آن قرار می دهید برای شما می باشد و با داده های سرور اختصاصی که روی آن قرار دارد کاملا متفاوت و مجزا است. همچنین تمام منابعی که دارد مانند رم یا CPU به صورت اختصاصی به این سرور مجازی اختصاص داده شده است و در صورتی که فرد دیگری VDS یا هاست اشتراکی خریداری کند که روی این سرور اختصاصی باشد، به هیچ عنوان منابع شما برای انها قابل استفاده نمی باشد.
این ساختار باعث می شود که در مقایسه با هاست اشتراکی امنیت، منابع، سرعت، پایداری و کنترل بیشتری روی داده های خود داشته باشید. در حالی که همچنان هزینه آن کمتر از یک سرور اختصاصی است.
سرور مجازی چگونه کار میکند؟
یک سرور فیزیکی قدرتمند توسط نرمافزارهای مجازیسازی به چندین VPS تقسیم می شود. معمولا برنامه های محبوبی برای این کار وجود دارد که معروف ترین آنها KVM، VMware، OpenVZ و… می باشند. بعد از ساخت یک سرور مجازی، شما برای خود یک ماشین مجازی دارید که دارای منابع و ویژگی های منحصر به فرد است. در لیست زیر مواردی که به صورت اختصاصی و بدون اشتراک برای شما در نظر گرفته می شود آورده شده است:
- از سایر کاربران سرور جدا و ایمن هستید
- منابع سخت افزاری مجزایی را در سرو دارید. منابعی مانند CPU، رم، هارد SSD یا NVMe، پورت اینترنت
- امکان نصب سیستم عامل دلخواه شما و نصب هر برنامه ای که به آن نیاز دارید توسط خودتان
- منابع غیر سخت افزاری اختصاصی مانند ترافیک و پهنای باند اختصاصی
- دارای ادرس اینترنتی یا IP اختصاصی برای عدم تاثیر گرفتن از سایت های اسپم روی هاست های اشتراکی
- حجم ارسال ایمیل نامحدود برای شما
چرا و کی برای سایتمان باید سرور مجازی بخریم؟
بعد از اینکه شما متوجه شدید VPS چیست، مهمترین سوالی که پیش می آید این است که کی باید سرور مجازی بخریم. این سوال بستگی به این مورد دارد که شما سرور مجازی را برای چه کاری می خواهید تهیه کنید. معمولا از سرور های مجازی برای سایت های اینترنتی که دارای ورودی های بالایی است و یا سایت از نظر مصرف منابع جزو سایت های پر مصرف می باشد خریداری می شود.
پس با گذشت زمان و قدمت گرفتن سایت شما، نیاز به خرید سرور مجازی پیش می آید. معمولا منابع VPS بسیار قابل انعطاف می باشد. یعنی شما می توانید هر زمانی که خواستید “قبل از خرید سرور مجازی یا حتی بعد از آن” به هاستینگ اطلاع دهید تا منابع را برای شما شخصی سازی کنند و یا تغییر دهند.

به عبارتی شاید شما برای سایت خود یک سرور مجازی با هارد 50 گیگ خریداری کرده باشید. اما سایت شما نیاز به فضای بیشتری دارد. هاستینگ ها معمولا این امکان را به شما می دهند تا در قالب ادآن هایی به سرور خود منابعی مانند فضای هارد یا هسته CPU اضافه کنید. ما در اترنوکلود دارای سرور های اختصاصی با منابع بسیار بالا هستیم و می توانیم تمام منابع مورد نیاز VDS شما را تحت پوشش قرار دهیم.
کاربرد های VPS چیست؟
سرور مجازی دارای کاربرد های بسیار زیادی است. در لیست زیر پر کاربرد ترین موارد مصرف VPS آورده شده است:
- میزبانی وب سایت ها: معمولا بیشترین موارد استفاده از VPS برای نگهداری وب سایت ها می باشد. هر VDS بسته به منابع و قدرت خود می تواند ده ها سایت را میزبانی کند. البته میزان مصرف سایت ها و مقدار ورودی آنها نیز روی تعداد سایت های قابل میزبانی تاثیر دارد.
- راه اندازی سرویس های پروکسی یا VPN: از دیگر کاربرد های سرور مجازی می توان به راه اندازی سرویس و شبکه های خصوصی مانند VPN یا پروکسی اشاره کرد. در این حالت تمام داده های کاربران اینترنت و شرکت ها به صورت محافظت شده به VPS می رسند تا در آنجا مدیریت شود.
- وب گردی: معمولا در ایران از سرور های مجازی که روی آنها سیستم عامل های گرافیکی نصب شده است برای وب گردی نیز استفاده می شود. این کار معمولا برای امنیت اتصال که برای عدم نمایش آی پی یا آدرس اینترنتی ایران می باشد و برای دور زدن تحریم ها استفاده می شود.
- راه اندازی وب سرور: از سرور های مجازی برای راه اندازی وب سرور نیز استفاده می شود. وب سرور ها برای ارائه خدمات به سایت های ثالث استقاده می شود. به عنوان مثال شما می توانید از وب سرور های شرکت های هواپیمایی برای فروش اینترنتی بلیط هواپیما استفاده کنید.
- اجرای برنامه های خاص: ممکن است که شما به یک سیستم با منابع پر قدرت نیاز داشته باشید که دارای پورت اینترنت بسیار قوی باشد. اجرای برخی از برنامه ها که به منابع بالا و پر قدرت نیاز دارند و یا به اینترنت سریع با ترافیک نامحدود وابسطه هستند نیز با سرور های مجازی امکان پذیر می باشد.
- بورس و سیستم های مالی: هر معاملگر مالی که در بازار های مالی کار می کند از اهمیت سرعت اتصال با خبر می باشد. هر صدم ثانیه ممکن است که به ضرر یا سود های بسیار بالایی منجر شود. به همین دلیل بسیاری از معاملگران بازار های مالی که از پلتفرم های آنلاین استفاده می کنند، حتما برنامه های خود را برای رد گیری قیمت و انجام تراکنش، روی سرور مجازی راه اندازی می کنند.
- اجزاری بازی و سرور های گیمینگ: حتما شنیده اید که برخی از بازی ها نیازمند پینگ پایین و سرعت بالا هستند. در برخی از موارد برای انجام برخی از بازی ها و یا راه اندازی سرور گیمینگ از VPS استفاده می شود.
- راه اندازی سرویس هایی مانند سرور ایمیل یا دیتابیس: در برخی از موارد برای کاهش فشار دیگر سرور ها، از سرور های مجازی برای کنترل میزان فشار کاری استفاده می شود. به عنوان مثال اگر شما دارای یک سایت با دیتابیس بسیار سنگین هستید، می توانید یک VPS دیگر را خریداری کنید و دیتابیس خود را روی آن راه اندازی و مدیریت کنید. همچنین کار هایی مانند ایمیل مارکتینگ یا راه اندازی سیستم ایمیل دهی نیز با VPS امکان پذیر است.
- راه اندازی کسب و کار هاستینگ: همانطور که می دانید هزینه های خرید سرور اختصاصی بالا می باشد. شما برای شروع راه اندازی یک هاستینگ، می توانید از سرور های مجازی استفاده کنید. در صورتی که قصد همچین کاری را دارید ما در شرکت اترنوکلود می توانیم مراحل صفر تا صد این کار را برای شما انجام دهیم. از راه اندازی سرور مجازی تا نصب تمام برنامه های مورد نیاز آن.
- و…

در خرید سرور مجازی به چه چیزی هایی دقت کنیم؟
در خرید سرور مجازی باید بدانید که چه نوع سرور های مجازی ای برای شما بهتر است. این کار باعث ذخیره شدن پول شما و عدم خرید VPS نامناسب خواهد شد. در لیست زیر نیز برخی از موارد مهم که باید در خرید سرور مجازی به آنها دقت کنید آورده شده است:
- دیتاسنتر: دیتاسنتر همان شرکتی است که سرور شما را نگهداری می کند. در ایران دیتاسنتر های مختلفی وجود دارند که ممکن است دارای مزایا و یا معایبی باشند. بهتر است قبل از خرید سرور از هر کدام از این دیتاسنتر ها اطلاعاتی هر چند کم را بدست بیاورید.
- محل سرور ها: بسته به کاری که شما انجام می دهید باید بدانید که محل سرور کجا می باشد. برخی از برنامه یا سایت ها ممکن است که نیاز داشته باشند که فقط در ایران یا فقط در خارج راه اندازی شوند. در صورت استفاده از سرور مجازی برای راه اندازی سایت های فارسی و ایرانی، بهتر است که از VPS ایران استفاده کنید.
- نوع سیستم عامل: معمولا خود هاستینگ ها در خرید VPS برخی از سیستم عامل ها را در دسترس شما قرار می دهند تا به صورت خودکار روی VPS نصب شوند. بهتر است قبل از خرید از این موضوع با خبر شوید. البته بسته به هاستینگ ها ممکن است که شما خودتان هم بتوانید هر سیستم عاملی که خواستید را به هاستینگ بدهید تا روی سرور نصب کنند.
- پشتیبانی هاستینگ: دقت کنید که VDS را از یک هاستینگ معتبر خریداری کنید تا در زمان وقوع مشکلات احتمالی آینده که نیاز به پشتیبانی خاصی دارند به دردسر نیافتید.
- قیمت سرور مجازی: از مهمترین مواردی که روی خرید VPS تاثیر می گذارد قیمت آن می باشد. قیمت سرور مجازی به دلیل اختصاصی بودن منابع بالاتر از هاست های اشتراکی می باشد. اما همیشه سعی کنید که سرور مجازی ای را خرید کنید که در بهترین حالت و سخت افزار ممکن، کمترین قیمت را نیز داشته باشند که شما نیز بتوانید از پس هزینه های ان بر آیید. معمولا هاستینگ هایی که دارای سرور اختصاصی قدرتمند می باشند، قیمت های رقابتی و پایین تری نیز می توانند ارائه دهند.
- سخت افزار سرور: درست است که VPS به صورت اختصاصی دارای سخت افزاری می باشد. اما مهم است که نوع این سخت افزار نیز مناسب باشد تا فرایند پردازش داده های شما را در سریع ترین زمان ممکن انجام دهند. به عنوان مثال VPS که دارای هارد NVMe می باشد به مراتب از سرور مجازی که دارای هارد SSD ساده می باشد سریع تر است.
- آپ تایم: آپ تایم یعنی زمانی که سرور شما روشن مانده است. میانگین آپتایم یک سرور اختصاصی بهتر است عددی بالای 99 درصد باشه. به این معنی که سرور شما 99 درصد سال روشن خواهد ماند و دارای اینترنت می باشد.
- پهنای باند: ترافیک یا همان پهنای باند اختصاصی به میزان حجم اینترنتی گفته می شود که هاستینگ اجازه می دهد سرور مجازی شما از آن استفاده کند. هر چه این عدد بالاتر باشد بهتر است.
- پورت اینترنت: پورت اینترنت به سرعت اینترنت VPS گفته می شود. معمولا امروزه بیشتر سرور ها از پورت های 1 یا 10 گیگ برخوردار هستند که شما بسته به نیاز خود می توانید یکی از آنها را انتخاب کنید.
- حداکثر میزان منابع: در برخی از مواقع منابع سخت افزاری سرور اختصاصی ممکن است تمام شده باشد یا زیاد مناسب نباشد. در این گونه مواقع ممکن است که VDS شما به منابع بالاتری نیاز داشته باشد که در صورت اعلام شما به هاستینگ که قصد ارتقا سرور مجازی را دارید با رد درخواست مواجه خواهید شد.
- نوع مجازی ساز و کنترل پنل آن: در زمان خرید VPS به این نکته دقت کنید که حتما یک پنل برای کنترل سرور مجازی در اختیار شما قرار بگیرد. گرچه شما بیشتر کار های سرور را می توانید با دستورات متنی انجام دهید. مثلا برای خاموش کردن دیتابیس سرور یا ریستارت کردن سرور دستوراتی وجود دارد. ولی برای کنترل کامل بهتر است از پنل های آن استفاده کنید.

سرور مجازی در یک نگاه
سرور مجازی یک کامپیوتر مجازی در دل یک کامپیوتر فیزیکی است که منابع اختصاصی خود را از کامپیوتر اصلی دریافت کرده است. استفاده از VPS به جای هاست های اشتراکی باعث افزایش بسیار بالای سرعت سایت خواهد شد. به همین دلیل است که اکثر کسب و کار ها و سایت های خدماتی بزرگ برای افزایش بهره وروی خود، به سمت خرید سرور های مجازی می روند.
در صورت نصب برخی از ماژول و برنامه های دیگر روی سرور های مجازی این امکان فراهم می شود که تعداد زیادی سایت را بتوان روی آنها مدیریت کرد. همین امر نیز باعث می شود که برخی از افراد که دارای سایت های زیادی هستند به سمت خرید VDS بیایند. مدیریت سایت با سرور کار بسیار آسان می باشد و کنترلی که روی آنها دارید بسیار فراتر از کنترل شما روی هاست های اشتراکی می باشد. این تفاوت به قدری زیاد است که عملا مقایسه کنترل داده های سایت روی سرور مجازی با هاست اشتراکی کار اشتباهی قلمداد می شود.
پیشنهاد ما در شرکت اترنوکلود این است که در صورتی که دارای تعداد بیشتر از یک سایت هستید یا اگر سایتی دارید که پر مصرف است یا پر بازدید می باشد حتما یکبار از VPS استفاده کنید تا فرق آن را با هاست های اشتراکی درک کنید. در صورت نیاز به هر گونه پشتیبانی فنی یا سوالات پیش از خرید سرور مجازی می توانید روی ما حساب کنید.